Familjen Fjaestad's hemsida
Header

Senapsvinägrette

August 18th, 2014 | Posted by Max Fjaestad in Mat | Tillbehör - (0 Comments)
Senapsvinägrette
Print
Recept-typ: Salladsdressing
Författare: Max
Föreberedelsetid: 10 mins
Total tid: 10 mins
Portioner: 6
En dressing med lite kraftigare smak som passar bra till mycket. Grönsaker, sallad, Endiver, kyckling och rökt kött som tex bacon. Något gemensamt med hovmästarsås kanske?
Ingredienser
  • 1 msk korvsenap av svensk typ, tex “Johnnys Orginal”
  • 1 msk majonäs om man är bekväm, eler en äggula om man vill vispa mer
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1-2 tsk flytande honung
  • Torkad mejram
  • Mald svartpeppar
  • Salt
  • 1-2 dl solrosolja (eller annan god, dock inte olivolja)
Instruktioner
  1. Blanda allt utom oljan i en skål
  2. Tillsätt en droppe olja och vispa tills den är löst
  3. Fortsätt med en droppe olja till, eller kanske två?
  4. Ta lite mer olja och vispa igen.
  5. Fortsätt tills dressingen är silkig och har den viskositet du gillar
  6. servera

 

Inkokt Lax

July 22nd, 2014 | Posted by Max Fjaestad in Huvudrätter - (0 Comments)
Inkokt Lax
Print
Recept-typ: Huvudrätt
Författare: Källa: ICA
Föreberedelsetid: 45 mins
Tillagningstid: 1 hour 15 mins
Total tid: 2 hours
Portioner: 10-15
Kall inkokt lax är god sommarmat och passar när det är många hungriga.
Ingredienser
  • 1 laxsida (1 laxsida motsvarar 3-5 kg)
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 3 l vatten
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 8 lagerblad
  • 2 msk salt
Instruktioner
  1. Skala och skär löken i klyftor och morötterna i slantar.
  2. Koka upp vatten, ättika, kryddor och morotsslantar. Koka i ca 15 minuter. Lägg i löken efter ca 5 minuter.
  3. Sätt ugnen på 125°C.
  4. Skär av ca 1 dm av stjärtbiten på laxen, jämna till huvudänden.
  5. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en form.
  6. Häll på så mycket lag att den täcker.
  7. Beroende på formens storlek kan det bli lag över.
  8. Lyft med en stekspade så att det kommer vätska under laxen, annars är det risk för att den fastnar i formen.
  9. Ugnskoka i ca 1 timme.
  10. Ta ut och låt svalna i spadet.
Annat

Lägg upp på fat och dekorera med rödlöken och morotsslantarna.
Servera med kokt färskpotatis, en grönsallad och kall dragonsås (separat recept “Sauce Bearnaisoid”)

 

Lammytterfilé med ratatouille, grillad blomkålspuré och citrusmarinerade vita bönor
Print
Recept-typ: Huvudrätt
Författare: Max
Föreberedelsetid: 15 mins
Tillagningstid: 45 mins
Total tid: 1 hour
Portioner: 4
Köpte dryga 500 g lammytterfilé häromdagen och har funderat på tillagning och tillbehör. Jag tänker gärna lite på södra Frankrike när det gäller lamm. Ville prova att göra puré på grillad blomkål för jag älskar den speciella smaken av brynt kål.
Ingredienser
  • 500 g lammytterfilé, fyra bitar
  • 1 blomkålshuvud ca 1000 g
  • 1 vitlök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1-2 squash
  • 2 gula lökar
  • 1 rödlök
  • 1-2 paprikor
  • 500 g krossad tomat av god kvalitet
  • 1 burk stora vita bönor (250 g avrunnen vikt)
  • 1 citron
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 rejält knippe bladpersilja
  • olivolja
  • vinäger
  • torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar
Instruktioner
  1. ta fram köttet ur kylen för att det skall tempereras
  2. rensa blomkålshuvudet från blasten och skölj det
  3. skiva det i cm tjocka skivor och lägg på en ugnsfast plåt
  4. skala och skiva 3 vitlöksklyftor och lägg med kålen, rippla på 1 msk olivolja
  5. kör in kålen i ugnen, högt upp på grillvärme ca 20 minuter tills gyllenbrunt.
  6. skölj de vita bönorna och lägg i en skål, finstrimla en kvarts rödlök på dem
  7. riv det gula skalet av citronen på bönorna, pressa saften av halva citronen över
  8. tillsätt honung, 1 msk olivolja, salt, peppar samt en rejäl näve finhackad persilja
  9. Blanda bönsalladen vid bordet
  10. rensa och strimla lök och paprika samt skala och skiva tre vitlöksklyftor
  11. fräs detta i lite olivolja, skär squashen i bitar och låt gå med ca 10 minuter
  12. tillsätt tomatkrosset, 1 tsk torkad timjan, 1 msk vinäger, salt & peppar
  13. låt det småputtra till serveringsdags
  14. Ta ut den gyllene – doftande! – blomkålen ur ugnen och lägg i en kastrull med crème fraiche och 1 dl vatten. Koka försiktigt under lock i 10 minuter.
  15. Mixa blomkålen till en slät ljusbrun puré och smaka av med salt och peppar, håll varm
  16. Stek till sist lammet i panna eller på grilljärn, servera med alla tillbehör på varm tallrik, mer persilja överst!
  17. Testa gärna druckit vår nya “budgetfavorit” Les Dauphines Côtes du Rhone Reserve till

 

Superenkel Pulled Pork

February 2nd, 2014 | Posted by Max Fjaestad in Huvudrätter - (0 Comments)
Superenkel Pulled Pork
Print
Recept-typ: Huvudrätt
Författare: Max
Föreberedelsetid: 30 mins
Tillagningstid: 8 mins
Total tid: 38 mins
Portioner: 6
Kryddas först bara med torra kryddor och körs i keramikform i ugnen för att sista timmen få lite sås på sig. Minimalt med disk, maximalt med smak!
Ingredienser
  • 800-1200 g fin Svensk, benfri fläskkarré
  • 1/2 solovitlök eller tre-fyra klyftor vanlig vitlök
  • 1 1/2 msk paprikapulver rökt av spansk typ
  • 1/2 msk (rör)socker (kan uteslutas, jag brukar inte vilja ha med sötman)
  • 1 msk stött spiskummin
  • 1 msk flingsalt
  • 1 1/2 tsk Sambal Oelek
  • Sås:
  • 2 dl chilisås
  • ½-1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk HP sås
  • 1/2 tsk tabasco
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
Instruktioner
  1. starta ugnen på 125 C
  2. Stick köttet med en gaffel för att få smakerna att tränga in lättare
  3. Skala och finhacka vitlöken, blanda med paprika, Sambal Oelek, socker, spiskummin & flingsalt
  4. Gnid in köttet med kryddblandningen
  5. Placera köttet i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen ca 8 timmar
  6. Blanda alla ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp några minuter, låt svalna
  7. När köttet gått 7 timmar penslar du det med såsen första gången och sedan några gånger till under sista timmen
  8. När köttet gått klart tar du ut formen och drar isär det med två gafflar och blandar ihop allt med såsen
  9. Äts som fyllning i sandwich eller som tacos

 

Mor Lenas sandformar

December 17th, 2013 | Posted by Max Fjaestad in Söta rätter - (0 Comments)
Mor Lenas “sandformar”
Print
Recept-typ: Kakor
Författare: Max
Föreberedelsetid: 30 mins
Tillagningstid: 10 mins
Total tid: 40 mins
Knäckiga sandformar att fylla med grädde och sylt för underbar julkänsla
Ingredienser
  • 500g smör
  • 500 g strösocker
  • 500 g vetemjöl
  • 1 ägg
Instruktioner
  1. Rör socker och smör vitt, gärna i hushållsassistenten
  2. Tillsätt mjölet och ägget och vispa i assistenten 10 minuter
  3. Klicka smeten i formar fyllda till 3/4 delar
  4. Grädda i ugn, 175 C, tills de sjunker ihop lite grann. 7-8 min
  5. Låt formarna svalna så släpper kakorna fint
  6. Fyll gärna med vispad grädde och en klick sylt. Hallon är supergott.

 

Pulled Pork med eller utan chili
Print
Recept-typ: Middag
Författare: Max
Föreberedelsetid: 20 mins
Tillagningstid: 8 hours
Total tid: 8 hours 20 mins
Portioner: 10
Pulled Pork är slow cooking från USA och äts ofta i en sandwich eller som pic-nic mat. Lätt att göra och tar inte lång tid bortsett från ugnstiden, men då kan du sova eller jobba (välj själv!). Denna versionen är lite försvenskad med smaken från plommonspäckad fläskkarré som utgångspunkt.
Ingredienser
  • 1200 g benfri fläskkarré
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 färsk vitlök
  • 1 bit ingefära, stor som en tumme ungefär
  • 1 påse katrinplommon, ca 200 g
  • 2 äpplen
  • 10 cm finskuren tjock purjolök
  • 2 dl Kikkoman, japansk soja
  • 2 dl rött vin
  • Svartpeppar
  • 4 dl kokande vatten
  • Om man vill kan man ta en halv burk “Hot Chipotle paste” hittas i Tacohyllan, minska då plommonen till hälften
Instruktioner
  1. Hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta (som tål en långtur i ugnen) och bryn köttet runt om.
  2. Skala och grovhacka vitlöken
  3. Rensa och strimla purjon
  4. Skala och strimla ingefäran
  5. Grovhacka plommonen (Sviskonen som Mossan säger)
  6. Skala äpplena och skär bort kärnhuset
  7. Lägg allt detta bredvid köttet
  8. Peppra
  9. Häll i soja, vin och vatten. det behöver inte täcka köttet
  10. Sätt på locket (mitt är av glas) och stoppa in i ugnen på 100-110 grader C
  11. Vänta ca 8 timma tills dess köttet faller sönder när man “tittar på det”
  12. Tag två gafflar och dra isär köttbiten till en trådig köttfärssås, lyft bort större senor som friläggs.
  13. Ät som tacos tex med mjuka tortillabröd, avocadohack, sallad, riven ost, gräddfil, chilisalsa eller vad du gillar.
Annat

Du kan välja andra smaksättare. Det enda jag varit missnöjd med var när jag provade hel citron. Det beska i skalet tog över, inte gott!

 

Snabb & god pasta med sardeller
Print
Recept-typ: Huvudrätt eller mellanrätt
Författare: Max
Föreberedelsetid: 10 mins
Tillagningstid: 10 mins
Total tid: 20 mins
Portioner: 4 som huvudrätt
Testade detta enkla recept på känsla och det blev väldigt bra från start. Det känns äkta Italienskt, men det vet jag inget om så kanske “Genuine Fake” är rätt etikett?
Ingredienser
  • 500 g färsk pasta, tex Tagiliatelle (Paolo Robertos är väldigt god!)
  • Salt till kokvattnet
  • En burk (400g) “Mutti Pizzasauce” eller god passerad tomat med tillsats av oregano & basilika
  • En glasburk (80g) sardeller i olja (tex från Zeta)
  • 3-4 stora vitlöksklyftor
  • 1/2-1 tsk Sambal Oelek
  • Färsk Parmesanost att riva över pastan
Instruktioner
  1. Starta kokvattnet i en stor kastrull med salt
  2. Skala och finhacka vitlöken
  3. Lyft sardellerna ur burken och finhacka dem
  4. Häll olivoljan i en wok eller liknande och hetta upp på medelstark värme
  5. Nu ska vattnet kokat upp, lägg i pastan
  6. Fräs vitlöken och efter en liten stund sardellhacket i oljan så det blir en “sås”
  7. Tillsätt Sambal Oelek och rör runt 1 minut
  8. Tillsätt tomatsåsen och låt det bli varmt
  9. Häll av pastavattnet och blanda pastan noggrant med såsen i woken
  10. Servera med osten som gästerna själva får riva på sin tallrik

 

Salmalax med Soyadressing & Wasabicrème
Print
Recept-typ: Entree
Författare: Max Fjaestad (Fredrik Eriksson)
Föreberedelsetid: 30 mins
Tillagningstid: 10 mins
Total tid: 40 mins
Portioner: 4
En vacker höstsöndag fick vårt lilla köpcenter besök av en av mina favorit TV kockar: Fredrik Eriksson från Långbro Wärdshus. Han gjorde smakportioner på salladsbädd. Jag har lagt till svamp. Det är också gott och vackert att blanda svampen med tunt skivad rädisa. Laxen kan bytas ut mot tonfisk om man vill vara lite mer “fancy”.
Ingredienser
  • Lax:
  • • 200 g Salmalax
  • • 1 ask salladskott & groddar
  • • 2 msk sesamfrön
  • • 250 g champinjoner
  • Soyadressing:
  • • 1/2 dl Japansk soya (Kikkoman)
  • • 1 msk risvinäger
  • • 1 tsk flytande honung
  • • 1 msk dijonsenap
  • • 1 msk sesamolja
  • • 3 msk olivolja
  • Wasabicrème:
  • • 1 msk finhackad schalottenlök
  • • 1 dl crème fraiche
  • • 1 msk Gari (inlagd ingefära, går även med färsk riven)
  • • 0,5-1 msk Wasabi (eller 1-2 msk riven pepparrot)
Instruktioner
  1. Blanda alla ingredienser till soyadressingen och smaka av. Den håller flera dagar i kylskåp om den inte kommer i kontakt med luft.
  2. Strimla garin och finhacka löken. Blanda i crème fraichen och wasabin till en slät kräm. Tillsätt inget salt, det finns i dressingen.
  3. Skölj och rensa sallad och groddar
  4. Skölj och skiva champinjonerna så tunt du kan
  5. Lägg sallad och svamp på serveringsfatet/tallrikarna, pensla med dressing
  6. Rosta sesamfrön gyllene i torr teflonpanna.
  7. Skär laxen i tunna skivor, ca 2-4 mm, lägg den på på svampen och salladen. Pensla med dressing, strö på sesamfrön
  8. Om du väljer tonfisk kan du halstra den mycket hastigt i het, torr teflonpanna innan du skivar fisken
  9. Garnera med solrosskotten och klickar av Wasabicrème
Annat

Dryckestips: Riesling eller tom Gewurtztraminer från Alsace passar bra till. Senast drack vi Gardo & Morris Hawkes Bay Chardonnay 2012 (NZ) vilket var underbart. Lageröl fungerar säkert också bra.

 

Spagetti med kantareller

September 15th, 2013 | Posted by Max Fjaestad in Huvudrätter - (0 Comments)
Spagetti med Kantareller
Print
Recept-typ: Pasta
Författare: Max
Föreberedelsetid: 20 mins
Tillagningstid: 30 mins
Total tid: 50 mins
Portioner: 4
Höstens mogna färger…fast på smaklökarna
Ingredienser
  • 500 g färska, gula kantareller
  • 100 g smör
  • 3 dl finhackad gul lök
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 70 g torkad skinka (parma, serrano eller annan) som du strimlar tunnt
  • 2 dl crème fraiche
  • salt
  • peppar
  • 400 g spagetti
  • riven parmesanost
Instruktioner
  1. Rensa och skär ner svampen till cm stora bitar
  2. Starta pastavattnet, salta det.
  3. Lägg svampen torr i teflonpanna, slå på halvhög värme (7 av 9 typ) och låt det vattnas av
  4. När vattnet nästan är borta, efter kanske 15 minuter, tillsätter du smör, lök & vitlök.
  5. Lägg pastan i vattnet och koka.
  6. Fräs svampen vidare till det börjar “knäppa” och bli lite gyllene. Doften är himmelsk!
  7. Blanda i skinkan och låt det steka med några minuter.
  8. Rör i crème fraichen och någon deciliter av pastavattnet till rätt konsistens.
  9. Salta och peppra såsen efter smak och blanda den med pastan
  10. Servera genast med riven parmesan
  11. Vi drack Bardolino Superiore från Zeni till. Robust, men ändå fruktigt.

 

Sauce Bearnaisoid

August 9th, 2013 | Posted by Max Fjaestad in Tillbehör - (0 Comments)
Sauce Bearnaisoid
Print
Recept-typ: Sås
Författare: Max
Föreberedelsetid: 10 mins
Total tid: 10 mins
Portioner: 4
Snabbare, kalorisnålare och somrigare än Bearnaisesås. Godare tycker jag, vad tycker du?
Ingredienser
  • 1 msk finhackad scharlottenlök (ca en halv lök)
  • 1 msk finhackade färska blad av fransk dragon
  • 1-2 msk vinäger (balsamico helst)
  • Svartpeppar
  • Salt
  • 2 dl crème fraiche
Instruktioner
  1. Blanda allt utom créme fraichen
  2. Rör i crème fraichen
  3. Låt helst mogna 1 timme i kylen
  4. God till grillat kött. Prova gärna med halstrad tonfisk och nykokta rödbetor marinerade i lite olja & citron/lime. Weltclasse med ett kallt och torrt vitt vin!

 

Exam: original fidget cube fidget cube fidget cube fidget cube colors original fidget cube fidget cube where to buy fidget cube where to buy fidget cube where to buy fidget cube where to buy fidget cube where to buy fidget cube where to buy fidget cube fidget cube review fidget cube colors fidget cube where to buy original fidget cube simply fit board original fidget cube fidget cube where to buy fidget cube review original fidget cube simply fit board fidget cube review fidget cube where to buy simply fit board fidget cube colors fidget cube review fidget cube original fidget cube fidget cube review fidget cube review fidget cube simply fit board fidget cube colors fidget cube fidget cube review fidget cube colors simply fit board fidget cube fidget cube fidget cube colors fidget cube where to buy fidget cube review fidget cube colors fidget cube review fidget cube review original fidget cube original fidget cube fidget cube review simply fit board fidget cube where to buy fidget cube where to buy original fidget cube fidget cube simply fit board simply fit board fidget cube review fidget cube where to buy simply fit board fidget cube review original fidget cube fidget cube review original fidget cube fidget cube where to buy fidget cube fidget cube fidget cube fidget cube where to buy fidget cube review fidget cube colors fidget cube colors fidget cube fidget cube colors simply fit board fidget cube where to buy original fidget cube fidget cube colors fidget cube fidget cube colors original fidget cube original fidget cube fidget cube where to buy simply fit board simply fit board fidget cube review original fidget cube simply fit board fidget cube original fidget cube fidget cube fidget cube where to buy fidget cube review original fidget cube fidget cube colors fidget cube where to buy fidget cube colors

cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap euro cup football shirts  | cheap france football shirts  | cheap france football shirts  | cheap real madrid football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  | cheap football shirts  |